Komórkowy zawrót głowy

Uczniowie klasy 5a połączyli język polski z biologią. Wykonali „jadalne” komórki:  roślinną, zwierzęcą, bakteryjną i grzybową. Głównym celem tego projektu było wykonanie modelu komórek z galaretki i innych jadalnych produktów np. owoców, warzyw, słodyczy, itp. Uczniowie wykazali się pomysłowością, kreatywnością i zaangażowaniem.  Był to wspaniały sposób na utrwalenie wiadomości z budowy komórki i funkcji jej poszczególnych elementów. Dzieci musiały przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, a następnie ułożyć w niej produkty, które przypominały kształtem czy kolorem organelle komórkowe. Na koniec zajęć każda z grup napisała uważnie sprawozdanie na temat pracy, którą wykonała,  zachowując wszystkie jego elementy. Redagowanie tej formy wypowiedzi osłodziło uczniom kosztowanie pysznej i zdrowej galaretki z owocami.

            Było smacznie, kolorowo i naukowo!

Aneta Gołaszewska, Emilia Hajduk, Jolanta Jagaczewska

Menu Title